Kotrbaty > O nás

Kdo jsme

Firma KOTRBATÝ je rodinná firma se stoprocentním českým kapitálem a tradicí.

Cílem firmy je nabízet zákazníkům řešení, která efektivně uspokojí jejich potřeby a přitom dávají ekonomický smysl. To jsou chytrá řešení. Chytré vytápění dodává energii přesně tam, kde je potřeba a jenom tolik, kolik je aktuálně potřeba pro zajištění tepelného komfortu osob. Dochází k maximálnímu využití vyrobeného tepla, protože nejlevnější teplo je nevyrobené! Tento cíl není možné dosáhnout jenom volbou výrobku s nejvyšší účinností, ale zejména volbou takového způsobu vytápění, který je nejvhodnější pro daný prostor, pracoviště.

Nejdůležitější charakteristikou našich zaměstnanců jsou dovednosti, znalosti, spolehlivost a iniciativa. Po letech na trhu  jsme vybudovali velmi silný tým, který nám nyní umožňuje bojovat na nejkomplikovanějších trzích v Evropě a být na nich úspěšní.

Nechceme vyrábět velké série levných, neefektivních výrobků, naším cílem je nabídnout vždy něco navíc.

Ing. Ondřej Hojer, Ph.D.
3. generace Kotrbatý
výkonný ředitel

Historie

Rodinná firma KOTRBATÝ navazuje na dlouholeté působení zakladatele firmy v oboru vytápění a větrání velkoprostorových objektů a předávacích stanic tepla.

Ing. Miroslav Kotrbatý, absolvent reálného gymnasia, abiturientského kurzu tepelné techniky a ČVUT v Praze, začal spolupracovat v padesátých letech minulého století s Československou akademií věd – Ústavem pro výzkum strojů, konkrétně s dr.ing. Jaromírem Cihelkou Csc na vývoji vytápění velkoprostorových objektů zavěšenými sálavými panely a infračervenými plynovými zářiči. Ve funkci hlavního specialisty pro vytápění a větrání ve Státním ústavu PROJEKTA vyvinul panely typu KMI a KMII a vypracoval spolu s Jaromírem Cihelkou výpočtovou metodiku, stejně tak jako metodiku navrhování infračervených plynových zářičů.

V roce 1973 po přechodu do Krajského projektového ústavu v Praze začal pracovat na vývoji objektových předávacích stanic tepla a blokových tlakově závislých stanic. V roce 1988 mu byl patentován vlastní výrobek „stavebnicový sálavý panel s reflexní plochou pro vytápění a sušení.“ Jeho výroba byla zadána do závodu STROSS Sedlčany. Byl vyráběn pod názvem KZ (spoluautor výrobní technologie – ing. Václav Zíb). Obě tyto oblasti oboru vytápění se staly hlavní náplní soukromé firmy KOTRBATÝ V.M.Z. spol. s r.o.

2020

Slavíme výročí 30 let firmy Kotrbatý. Máme nový web a nový výrobek KSP kit.

2019 

Sálavé panely KSP to go získaly na německém trhu prestižní ocenění German Brand Awards 2019.

2017

Ve spolupráci s firmou RMBH byl vyvinut a uveden na trh nový výrobek sálavý panel KSP to go

2016

Nové exkluzivní zastoupení výrobků firmy KOTRBATÝ v Turecku se stala firma NEOPLANT MÜHENDİSLİK.

2015 

Do pozice výkonného ředitele nastupuje již třetí generace rodiny Kotrbatých Ing. Ondřej Hojer, Ph.D.

2013 

Zemřel zakladatel firmy a celoživotní propagátor sálavého vytápění v Čechách a na Slovensku Ing. Miroslav KOTRBATÝ.

Sálavé panely Kotrbatý KSP získaly nejvyšší evropskou certifikaci kvality DIN Geprüft / Keymark. Stejnou certifikaci vlastní pouze výrobky tří výrobců na celém evropském trhu.

2012 

Akvizice firmy INDUCTAIR s.r.o., pro kterou jsme již několik let vyráběli úsporné nerezové digestoře pro větrání kuchyní.

2012 

Novým exkluzivním zástupcem firmy KOTRBATÝ v německy mluvících zemích se stala firma RMBH GmBH.

2009 

Zahájena sériová výroba stroje na opravu výtluků na vozovce SILKOT.

2003 

Zahájena výroba vlastních světlých infračervených plynových zářičů typu MK. Souběžně s výrobou infrazářičů a sálavých panelů byla vyvinuta a je dodávána regulace. Mozaiková regulace infračervených soustav v provedení liniovém i bezdrátovém umožňuje podstatné snížení spotřeb plynu. V oboru sálavých panelů je pak maximálně výhodná kombinace s regulovatelnými ejektory. Tímto přístupem se firma dostala do pozice komplexního dodavatele vytápěcích soustav velkoprostorových objektů a předávacích stanic tepla. Zahájena činnost a výroba zařízení pro teplovzdušné a infračervené sušení.

1998

Zakoupení nových výrobních objektů v Pelhřimově. Ukončení výroby sálavého panelu KZ v Sedlčanech. Firma Kotrbatý s.r.o. Pelhřimov zakoupila výrobní linku a byla provedena inovace sálavého panelu. Zahájena výroba v novém závodě.

1993 

Založení výrobně montážního závodu v Pelhřimově KOTRBATÝ V.M.Z. spol. s r.o.
Výrobní prostory: bývalé garáže Obvodního podniku bytového hospodářství.
Majitelé: ing. Jitka Hojerová, ing. Martin Kotrbatý, ing. Miroslav Kotrbatý, Pavel Valenta.
Náplň práce: Výroba tmavých infračervených plynových zářičů, stojatých výměníků pára voda (licence Baelz), blokové předávací stanice tepla.
Založení samostatné firmy KOTRBATÝ s.r.o. ve Zvolenu, pracoviště Bratislava.

1992

Založení firmy T.E.R.M.O. s.r.o.
Majitel: dcera ing. Jitka Hojerová – Kotrbatá
Náplň práce: dovoz izolací Armaflex, zářičů Schwank, teplovzdušných plynových jednotek Mark, regulace a ejektorů Baelz.

1991

Založení inženýrského závodu KOTRBATÝ -  DIZ.
Majitel: syn ing. Martin Kotrbatý
Náplň práce: dodávky otopných soustav „na klíč“

1990

ing. Miroslav Kotrbatý zakládá soukromou projekční firmu v Praze.
Náplň práce: konzultace, projekce, po založení výrobního závodu vývoj výrobků.